19 Haz 2011

ZİLE KÖMESİ




Malzemeleri
--Ceviz Yapacağınız köme kadar ceviz ( 1 Ölçek cevizden 15 adet dizilebilir)
--Üzüm Şırası (Üzüm sıkılarak elde edebilirsiniz)
--Pekmez toprağı ,Hüseyin Gazi Tepesinde var (şıra için)
--Buğday Nişastası
Kısa Bilgi
Köme de pekmez gibi Zileye özel üzümlerinden elde edilen üzüm şırasında yapılır.Cevizler taze toplanmış olmak kaydıyla içleri kırılmadan çıkarılır ve bir ipe iğne yardımıyla dizilir ( 1 Ölçek cevizden 15 adet dizilebilir) . Tavan aralarına mümkünse bahçelerde (Gölgelik ve Kuru yerlerde Havadar Olacak) ipe asılarak kurumaya bırakılır. Kazanlarda kaynatılan üzüm suyu duru pekmez haline gelince içine nişasta konulur. Sıvı bir Muhallebi kıvamına gelince yantana iplere dizilmiş cevizlerden meydana gelen ceviz dizileri bu muhallebi kıvamındaki özel malzemenin içine batırılır. Cevizlerin üzeri bu pelte ile kaplanır. biraz kuruması beklenir. sonra ayni işlem tekrarlanır.
kome1.jpgkome.jpg
Batırma işlemi köme istenilen kalınlığa gelinceye kadar tekrar edilir. Daha sonra asılır. Kurumuması beklenir. Aşağı yukarı 1 haftadan itibaren yenilebilir hale gelen KÖME lerin üzeri buğday nişastasına bulanarak işlem tamamlanır. Köme artık yenmeye hazırdır.

Zile Kömesi bilhassa Gazantep ve Gümüşhanede taklit edilerek seri üretim yapılmaya başlanmıştır. Ancak oralarda Köme dut pekmezinden yapıldığı için Zile kömesinin tat ve lezzetinin yakalanması mümkün değildir. Ağzının tadını bilenler bu aromayı çok iyi fark ederler. Zile Kömesi de sahip çıkılmazsa leblebi gibi Zileli olma vasfını kaybeden ürünlerin arasına girecektir. 

KÖME-MEŞHUR YÖRESEL ZİLE ÜRÜNLERİNİN EN BAŞINDA GELİR
KÖME-YÖRESEL ZİLE ÜRÜNLERİNİN EN BAŞINDA GELİR

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Almanyadan
"Yurdagül Bağcı"

Ben küçüken köyde babaannem üzümden pekmez kaynatırdı. Daha sonrada ipe cevizleri geçirirdikten sonra onu pekemeze bular kuruturdu. Ben çok severdim. Şimdilerde pek köyle bağımız kalmadı, babannem yaşlandı artık o dağal kömeleri yiyemez olduk. ama zilede imalatı varmış.
Selamlar sevgiler,zileye