3 Tem 2012

Zile Usulü Mercimekli Pilav (Bulgur)

Malzemeler
1 Su bardağı yeşil mercimek,Tercihen Zile Hapanından
2 Bardak pilavlık bulgur,Tercihen Köy bulguru
1 Tatlı kaşığı Kaya tuzu,öğüyülmüş
1 Az miktarda tuzlu kıyma
1 Çay bardağı sıvı yağ , Tercihen Yeteri kadar tereyağı
2 Bardak su
Yapılışı ve Hazırlanması :
Mercimek bir tencereye konulur. Üzerini üç parmak geçecek kadar su ilâve edilir. Biraz yumuşayınca tuzu konur. İyice yumuşadıktan İlk önce Yeşil mercimeği su ile haşlayarak pişiriniz.sonra tahta bir kaşık tencerenin ortasında dik durana kadar bulgur ilâve edilip, hafif ateşte suyu çektirilir. Pişmesine yakın pilavlık bulgurunuzu ilave ediniz ve bulgur pişince kapatınız.Bu ölçüyü tutturamayanlar 1'e 2 oranında mercimek suyu ekleyerek, pilâvın suyunu ayarlayabilirler (1,5 bardak bulgura 3 bardak mercimek suyu).
Diğer yandan tavanıza sıvı yağ  ile birlikte Et Kıymasınıda karıştırarak  bu kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartınız , Sıcak  Mercimekli Bulgurun üzerine dökünüz , iyice karıştırınız.  kapağı kapatılıp bir örtü ile sarılarak demlenmeye bırakılır.10 dakika dinlendirerek sıcak bir şekil de servis ediniz. Afiyet olsun.

---Ayrıca kıyma veya kuyruk yağı eritildikten sonra arta kalan kıkırdak ilâve edilebilir.
---Mercimekli Bulgur Pilâvı'nın yanına turşu, ayran, karışık salata yemek veya kuşburnu ezmesi içmek âdettendir.
---Küçük ve kırışık yapıda olan yeşil mercimek makbul olanıdır. Çünkü çabuk pişer.

Hiç yorum yok: