23 Ağu 2013

ZİLE MUTFAĞINDA KÜPLERİN YERİ,KULLANIMLARI "Abdullah BALGALMIŞ."


Rahmetlik anneme hitaben yazmış olduğum üzüm şirasıyla vurulan armut ve üzüm turşusu ile ilgili yazı.Eskiden hiç bir kimyasalı olmayan bu büyük küplere bundan 30-40 yıl öncesi üzüm şırasıyla armut,üzüm turşusu vurulurdu.
Kışın o uzun çetin kış günlerinde yenirdi.Eskiden o yıllarda kışın kar çok yağar hemen hemen 2 veya 3 ay kadar yerlerden eksik olmazdı.
Bu armut üzüm turşusu üzüm şırasından yapıldığı için suyuda içilirdi çok harika tadı olurdu.İçildiği zaman hastalar şifa bulurdu.
İnsana kuvvet ve ...enerji verirdi.Hastalar iyi olurdu.Misafirler geldiğinde tabak tabak misafirlere çıkarılarak sunulurdu.
Bu ağzımıza layık armut ve üzüm turşuları.Rahmetlik annemde bu armut ve üzüm turşusundan şirayla küp küp vururdu yapardı.
Akrabalarımızdan bu turşunun müdayimleri vardı.Her yıl gelip bu armut ve üzüm turşularından yerler ve şırayla yapıldığı için suyundanda içerlerdi.
Anacığımada Cenabı Allah'dan rahmet diliyorum.Mekanı cennet olsun kabri nurlarla dolsun.
9 kıta Bizim Mahalle isimli yazmış olduğum şiirimdede bu duruma yer verdim.İlgili şiirden 2 mısra;
Evlerde şırayla armut üzüm turşusu vurulurdu
Çıkarılırdı misafire tabak tabak
03.07.2013-Hacı Abdullah BALGALMIŞ.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

"Gülşen Öztürk "
minadiye abla nur içinde yatsın

Adsız dedi ki...

"Ihsan Asıllı "
CENABI HAK MEKANINI CENNET EYLESİN.

Adsız dedi ki...

"Serkan Kapusuzoğlu"
Rabbim rahmet eylesin.mekanı cennet olsun

Adsız dedi ki...

"Kenan Bayramoğlu "
Allah rahmet eylesin

Adsız dedi ki...

"Hacı Abdullah Balgalmış"
Amin.