21 Ağu 2011

Zile Usulü Dolanger Tatlısı

Malzemesi:
Hamuru için; 5 su bardağı un 1 yemek kaşığı kuru hamur mayası,1yemek kaşığı tuz Yeteri kadar su ( kulak memesi yumuşaklığında olacak)
2 adet kutu zile pekmezi
İç harcı için; 1,5 kg Dövülmüş Ceviz içi ,1 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerine sürmek için; Sıvı yağ
Hamurun yapılışı: . Un, maya ve tuzu birlikte karıştırın. Yavaş yavaş su ekleyerek yoğurun.Daha sonra hamuru üzerine bir bez örterek 2 saat kadar dinlendirin.
Bu sırada Tatlının içini hazırlayın.
İçinin hazırlanışı:
Önce cevizin  Kabuklarını kırarak ayıklayın bir tabağa alın.sonra havanda ceviz içlerini ince olacak şekilde dövün içini böylece hazırlamış olursunuz.
Dinlenen hamuru eşit parçalara bölün.
Elinizle hamuru yuvarlayın ,sonra oklava yardımıyla hamuru üzerine un ekleyip
açmaya başlayın yufka yeteri kadar büyütüldükten sonra içine 1 yemek kaşığı yağ dökerek yufkayı katlayarak yağın diğer yerlere de yayılmasını sağlayın.
Daha sonra hazırlamış olduğunuz kırılmış cevizi kaşık yardımıyla yufkanın üzerine aynı hizada dökün , döktükten sonra yufkayı rulo halinde sarınız.

Rulo haline gelen yufkayı gül şeklinde iç içe sararak yağlanmış tepsinin ortasına yerleştirin.Aynı işlemi tepsi dolana kadar yufkaların bittiği yeren devam edin.

Son olarak da üzerine  2 yemek kaşığı sıvı yağı bir kaseye koyup karıştırdıktan sonra tatlının üzerine sürünüz. Daha sonra 30- 40 dakika kadar (fırınınızın pişirme süresine göre değişir.)pişirin.tatlının yüzü hafif kızarmalı,

Not: Hazır yufka kullanılarak da kolaylıkla yapılabilir.
Daha sonra 2 adet beyaz zile pekmezini bir tabakta eriterek  tatlının üzerine dökün ve tekrar fırına koyarak 5 dakika kadar durduktan sonra fırından alın sabaha kadar soğukta bekletin sonra servis yapın afiyet olsun.

Hiç yorum yok: