19 Haz 2011

ZİLE USULÜ TARHANA TATLISI


MALZEMELER:
==============
YETERİ KADAR TARHANA
YUMURTA,
CEVİZ,
ŞEKER
SIVI YAĞ

ZİLE’DE ÜZÜM SUYUNDAN YAPILAN TARHANALAR ÇOK İNCE KIYILACAK.
2 YUMURTA ÇIRPILACAK.
1 CM ENİNDE VE 1-2 mm İNCELİĞİNDE KIYILAN TARHANALAR YUMURTA İLE BULANACAK.
DAHA SONRA KIZDIRILMIŞ SIVI YAĞ İÇERİSİNE BOŞALTILACAK.
BİR YÜZÜ KIZARDIKTAN SONRA DİĞER YÜZÜ DE KIZARTILACAK.
KOYU BİR ŞEKİLDE HAZIRLANMIŞ ŞEKERLİ ŞURUBA BOŞALTILDIKTAN SONRA 2-3 DAKİKA PİŞECEK.
ŞURUBU ÇEKİNCE SOĞUTULACAK.
DAHA SONRA ÜZERİNE DÖĞÜLMÜŞ CEVİZ SERPİLİP SERVİS YAPILACAKTIR.
1945 YILLARINDAN DA DAHA ÖNCE NAZNİYE KILIÇ’IN ANNESİNDEN ÖĞRENDİĞİ TARHANA TATLISI FEYZİ KILIÇ TARAFINDAN DERLENMİŞTİR.

28.11.2010
ATAŞEHİR-İSTANBUL
HAZIRDA TARHANA OLMADIĞI ZAMAN

Malzemeler:
2 bardak duru üzüm pekmezi
1 bardak yarma
4 bardak su
1 kase ceviz

Yapılışı:
Orta boy tencereye 2 bardak duru (sıvı) üzüm pekmezi, 4 bardak su ve ocak ateşinde kaynamaya bırakılır. 1 bardak köy yarmasını 2 bardak su ile orta boy tencerede, orta ocak ateşte 10 dakika  haşlanır. Suyunu çeken yarmanın altı kapatılarak pekmezli sulu karışımın içerisine eklenir ve karıştırılır. Harcımız muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ocak ateşine alınıp pişirilir. Muhallebi kıvamına gelen harcımız servis tabağına alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan tatlımızın üzerine 1 kase ceviz rondodan geçirilerek üzerine serpiştirilerek servis edilir. Tatlımız 6 kişilik olup, yapılış süreci 20 dakikadır.

Hiç yorum yok: